modafinil-in-alkohol

Vodnik za začetnike: mešanje modafinila in alkohola

Modafinil je eno najbolj priljubljenih zdravil za povečanje produktivnosti na svetu.

Uporabljajo ga tako študentje kot poslovneži in drugi posamezniki z obsežnejšimi kognitvnimi obremenitvami, da za pridobitev delovnega časa in odlaganjem utrujenosti ter povečanjem delovne uspešnosti.

Po drugi strani pa alkohol še zdaleč ni sredstvo za povečanje produktivnosti.

Dejansko alkohol negativno vpliva na produktivnost in kognitivne funkcije – zaradi česar je modafinil in alkohol malo verjetna kombinacija za kakršno koli izboljšavo

Obstaja pa nekaj primerov, kjer se v praksi uporabljata obe spojini sočasno.

Mnogi se sprašujejo o varnosti te kombinacije in o tem, kako ju varno mešati.

Zakaj mešati modafinil in alkohol?

Kljub temu, da imata med seboj skoraj nasprotne učinke, se modafinil in alkohol včasih mešata.

Tukaj je nekaj glavnih scenarijev, v katerih se lahko alkohol in modafinil mešata v telesu.

1. Za povečanje energije pred dogodkom

Ste že kdaj imeli še posebej dolg delovni dan, po katerem ste se počutili utrujeni in pripravljeni na spanje, a ste imeli predhodne načrte? Veliko nas je takih in potrebno je kar veliko motivacije, da se otresemo utrujenosti preden odidemo na zabavo ali kaj podobnega.

Modafinil v teh situacijah ponuja edinstveno korist.

Kot eugeroik modafinil spodbuja budnost v možganih. Čeprav ne nadomešča spanja, ga lahko odloži za nekaj ur. To ljudem omogoča, da ostanejo budni in se udeležujejo dogodkov, ki jih nočejo zamuditi ali pa preprosto ne morejo zaradi družbenih pričakovanj, prijateljev in družine.

V mnogih primerih se med temi dogodki streže alkohol, kar poveča možnost, da se bosta alkohol in Modafinil na koncu mešala v telesu.

2. Da ostanete budni celo noč

Nekateri ljudje celo jemljejo modafinil, ko so že zunaj na zabavi, da se ponoči počutijo bolj budne.

To je nekaj, kar postaja vse bolj priljubljeno na klubskih prizoriščih in glasbenih festivalih, kjer se glasba predvaja celo noč do zgodnjega jutra.

V takšnih okoljih je povečana možnost interakcije z alkoholom in modafinilom, v nekaterih primerih pa lahko tudi mešanje modafinila z drugimi spojinami ali nedovoljenimi snovmi.

3. Nenamerno s pitjem alkohola po zaužitju Modafinila

Modafinil in alkohol se včasih tudi nenamerno zmešata.

Mnogi ljudje jemljejo modafinil, da bi preživeli težak projekt, ali vsak dan za zdravljenje stanj, kot so narkolepsija ali ADHD. Drugi menijo, da povečuje splošno produktivnost in budnost.

Ko zaključite svoje obveznosti, se lahko odločite, da se odpravite na nekaj pijač s kolegi ali prijatelji.

Dolga razpolovna doba Modafinila pomeni, da bo ostal v vašem sistemu večino dneva in do zgodnjih nočnih ur. Zaradi tega je zelo verjetno, da se bosta alkohol in modafinil združila v telesu, čeprav ju morda niste nameravali mešati..

Kako deluje Modafinil

Modafinil koristi s povečanjem koncentracije nevrotransmiterjev, povezanih z budnim delom centralnega živčnega sistema.

Naši možgani seveda sledijo ciklu budnosti, ki mu sledi obdobje zaspanosti.

S spodbujanjem budne strani tega procesa lahko ostanemo pozorni in osredotočeni dlje časa.

Modafinil poveča koncentracijo spojine, imenovane oreksin, katere naloga je spodbuditi možgane, da ustvarijo stanje budnosti.

Poveča tudi dopamin in norepinefrin, ki sta dva bistvena nevrotransmiterja v možganih.

In nenazadnje, poveča koncentracijo histamina v možganih, ki je prav tako vključen v proces stimulacije živčnega sistema..

Modafinil in alkohol sta na nasprotnih straneh spektra

Spojine s psihološkimi učinki običajno spadajo nekje na spekter med stimulansi in depresivi.

Modafinil se lahko nahaja daleč na stimulacijski strani spektra, medtem ko je alkohol na depresivni strani. Drug drugemu ponujata skoraj nasprotne učinke.

Medtem ko modafinil poveča stimulacijo nevrotransmiterjev, zaradi katerih se počutimo bolj pozorno, alkohol spodbuja sproščujoče nevrotransmiterje, zaradi katerih se počutimo utrujeni. Zaradi tega so učinki mešanja obeh nepredvidljivi. Veliko je odvisno tudi od posameznega odmerka vsake od spojin.

Nevarnosti mešanja modafinila in alkohola

1. Povzroča dehidracijo tako alkohol kot modafinil spodbujata izgubo vode v telesu. To je zato, ker mora telo uporabiti vodo za njihovo presnovo in razgradnjo, pa tudi zato, ker povečuje izgubo vode iz ledvic v upanju, da bo te spojine hitreje izločil iz telesa.

Mešanje obeh spojin lahko znatno poveča možnosti za dehidracijo.

2. Lahko negativno vpliva na delovanje jeter

Skoraj vse spojine, ki vstopijo v telo, se v nekem trenutku presnovijo v jetrih. Naloga jeter je pretvoriti aktivne spojine v neaktivne presnovke in jih pripraviti za izločanje skozi prebavni trakt ali ledvice.

Tako alkohol kot modafinil morata iti skozi jetra, da ju nevtraliziramo in pripravimo na izločanje.

Jetra imajo niz specializiranih encimov, katerih naloga je doseči to, imenovane izoencimi CYP450. Vsako spojino običajno presnavlja eden ali več teh encimov.

Alkohol razgrajujejo nekateri izoencimi CYP450, kot je CYP2E1 [1].

Modafinil pa se presnavlja z enim od teh encimov, znanim kot CYP3A4 [2].

Za razgradnjo teh spojin v jetrih je potrebno veliko energije.

Ko se alkohol in modafinil istočasno presnavljata, jetra obremenjujejo njihovo razgradnjo.

Jetra so odgovorna za številne druge procese v človeškem telesu, vključno s presnovo maščob, presnovo sladkorja, aktivacijo in očistkom hormonov ter proizvodnjo pomembnih transportnih beljakovin v krvnem obtoku. So tudi primarni vir želodčnih encimov, odgovornih za razgradnjo hrane, ki jo zaužijemo, na molekule, ki so dovolj majhne, da jih lahko absorbiramo.

Če so jetra prisiljena upočasniti predolgo ali prepogosto, da iz telesa izločijo tako modafinil kot alkohol, se lahko pojavijo druga vprašanja, vključno z nizko energijo, hormonskim neravnovesjem, vnetjem in slabo prebavo.

Kako zmanjšati stranske učinke modafinila in alkohola

Če do sedaj še ni bilo dovolj jasno, NE priporočamo mešanja modafinila in alkohola, če pa združite oba, obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate verjetnost neželenih učinkov.

 1. Zmanjšajte odmerek obeh učinkovin

Odmerek vsakega od teh učinkovinl bo najpomembnejši odločilni dejavnik, ali bo prišlo do negativne reakcije ali ne.

Če nameravate mešati te nootropike z alkoholom, ne pozabite vzeti manjšega odmerka kot običajno, da se izognete zapletom. To bo dalo jetrom možnost, da ostanejo na tekočem s svojimi nalogami, in zmanjšalo možnost dehidracije.

Poleg tega mnogi uporabniki poročajo, da ob mešanju teh spojin veliko lažje zastrupijo. To je verjetno posledica nezmožnosti jeter, da bi jih varno predelale.

2. Vzemite s hrano

Številne slabe izkušnje, o katerih so poročali pri mešanju modafinila z alkoholom na forumih, kot je Reddit, kažejo, da so imeli pri zaužitju ene ali obeh snovi prazen želodec.

To je zelo pogosto pri uporabnikih modafinila, saj je eden najpogostejših stranskih učinkov nizek apetit.

Če preživite ves dan brez hrane, nato pa začnete piti alkohol na prazen želodec, boste najverjetneje zelo hitro postali pijani, verjetno pa boste imeli slabost tudi zaradi slabosti in bruhanja.

Nekaj hrane v želodcu upočasni absorpcijo obeh spojin in telesu da hranila, potrebna za obvladovanje obremenitve jeter in možganov kot odziv na te snovi.

3. Pijte veliko vode

Kot že omenjeno, alkohol in modafinil spodbujata dehidracijo v telesu. To je lahko hudo stanje, če ga predolgo ne nadzorujete.

Najboljši način, da se temu izognete, je, da med jemanjem modafinila in alkohola pijete veliko vode.

Mnogi ljudje se med uživanjem bodisi modafinila ali alkohola izogibajo vodi, ker morajo pogosto urinirati. To je zelo nespametno, ker telo z razlogom sili vodo v večjih količinah skozi ledvice. Če se voda ne porabi, ledvice ne bodo mogle odstraniti spojin iz telesa, ki se lahko kopičijo in povzročijo veliko hujše posledice.

V mnogih primerih se bo telo premaknilo iz izločanja spojin skozi ledvice v potiskanje iz znojnih žlez v koži. To lahko povzroči različne neželene kožne bolezni, kot so luskavica in ekcem.

Ključno – pijte dovolj vode.

4. Ne mešajte jih pogosto in si redno jemljite dneve za okrevanje

Občasno mešanje majhnih količin modafinila z alkoholom morda ne predstavlja resnega tveganja za telo; vsekakor pa bo to povzročila dolgotrajna uporaba.

Pomembno je, da se, če se odločite mešati modafinil in alkohol, izogibate temu vsak dan ali celo vsakih nekaj dni.

V daljšem časovnem obdobju lahko prevelika obremenitev jeter povzroči stanja, kot so visok holesterol, hiperlipidemija, bolezni srca in sladkorna bolezen.

Zdravilo Modafinil za mačka

Osebno ne maram mešanja alkohola z nootropiki, vendar sem ugotovil, da so nootropni pripravki odlično zdravilo za mačka.

Modafinil onemogoča občutek utrujenosti.

Po prekrokani noči se zdi normalno, da se počutite izčrpano in brez energije.

Maček in utrujenost gresta z roko v roki. Na splošno se počutimo slabo in utrujeni. Tako kot nekateri vzamejo ibuprofen ali Gatorade, drugi menijo, da je nujno potrebno tudi veliko počitka.

Modafinil vam omogoča, da se po naporni, prepiti noči naslednje jutro zbudite in si olajšate mačka.

1. Zbudite se brez budilke. Spite čim dlje.

2. Vnos tekočin. Voda, Gatorade, Pedialyte itd. Hidracija je ključnega pomena pri boju proti mačku s pametnimi zdravili.

3. Privoščite si hrano. Osredotočite se na ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. Želimo lepo ‘bazo’, ki sedi v želodcu. Ponavadi vzamem nekaj palačink s 4-5 umešanimi jajci ali dvojni cheeseburger.

4. Po obroku počakajte 30 minut. Tuširajte se dolgo, z vročo vodo, kar očisti sinuse. Nato vzamete Modafinil. Poskrbite, da ga boste v sistem vnesli čim prej, preden bo poldne bolje.

5. Veliko kave ves delovnik.

6. Ostanite hidrirani. Naj ti elektroliti tečejo.

7. Jejte hrano. Ko se borite proti mačku z Modafinilom, ne zamudite nobenega obroka.

8. Ta zadnji korak je bistvenega pomena. Naslednje jutro morate spati in ponastaviti urnik spanja. Bojproti mačku z Modafinilom deluje, vendar svečo prižgete na obeh koncih.

Zaključek

Mešanje modafinila in alkohola ni priporočljivo, vendar je v nekaterih primerih to lahko mogoče s skrbnim premislekom in razumevanjem vpliva teh zdravil na telo.

Ko se oboje pomeša, se poveča verjetnost neželenih učinkov. Ob mešanju obeh substanc se pogosto poroča o hudi zastrupitvi, slabosti/bruhanju in motnjah vida. Tem stranskim učinkom se lahko izognete tako, da vzamete manjše odmerke alkohola in modafinila, kar bo omogočilo dneve okrevanja ves teden, pijte veliko vode in zagotovite, da alkohol in modafinil zaužijete z zadostno količino hrane.